Hindoe uitvaart: een mooie herinnering aan de overledene

1 februari 2018

Bij een “Nederlandse” uitvaart weten we vaak in hoofdlijnen wel wat er zoal gaat gebeuren. Maar wat is nu gebruikelijk bij een Hindoe uitvaart?

Hindoestanen kiezen vrijwel altijd voor een crematie, omdat dit voor het lichaam de snelste manier is om terug te keren naar Brahm, de oerbron. Dit gebeurt via de vijf elementen: water, vuur, ether, lucht en aarde. Het lichaam gaat naar het uitvaartcentrum en daar wordt de overledene verzorgd, gewassen en in een speciale doek (mannen) of sari (vrouwen) gewikkeld. De naaste familie is hierbij aanwezig. Men draagt witte rouwkleding en geen sieraden of make-up.

In het uitvaartcentrum kan men dan de rouwrituelen uitvoeren, zoals het brengen van vuuroffers. Samen met een priester, de pandit, wordt er gebeden. Daarbij wordt een aardewerken schoteltje met ongezouten boter, een zogeheten dia, aangestoken. In een koperen bokaal wordt water geschonken voor de zielenrust van de overledene.

Op de dag van de hindoestaanse uitvaart scheert een zoon zijn hoofdhaar af. Dit omdat hij bij de uitvaartplechtigheden als offeraar gaat optreden. In het rouwcentrum is de kist open en wordt een plechtigheid gehouden waarbij de pandit vijf eivormige balletjes, pindhs, maakt. Deze balletjes zijn gemaakt van rijstmeel, honing, melk, ongezouten boter, suiker en sesamzaad. Het pindh-ritueel vormt een eerbetoon aan Brahm. De vijf balletjes staan voor de vijf elementen en de eivorm symboliseert de twee-eenheid van lichaam en ziel. De balletjes worden in de kist gelegd. Ook leggen de nabestaanden bloemen, geurige stoffen en rijstkorrels in de kist.

Vervolgens gaat men naar het crematorium. De lijkwagen en de stoet volgauto’s rijden nog eenmaal langs het huis van de overledene. De crematieplechtigheid kent tal van rituelen met vuur, wierook en kruiden en duurt lang. Er worden traditionele en religieuze liederen gezongen en soms worden er ook cd’s gedraaid met de lievelingsmuziek van de overledene.

De aanwezigen gaan in de rij staan om afscheid te nemen. Hierna wordt de kist gesloten. Het is voor de familie van de overledene heel belangrijk om bij de daadwerkelijke crematie van de overledene te zijn. De oudste zoon kan daarbij de kist in de oven plaatsen om de crematie in gang te zetten.

Na de Hindoestaanse crematie wordt de as toevertrouwd aan de oneindigheid door het te verstrooien boven stromend water, bij voorkeur boven de heilige Ganges. Praktisch verstrooit de familie de as meestal bij het crematorium, in het besef dat de elementen van de as zo uiteindelijk ook in het water naar de oneindigheid terechtkomen, zeker in Nederland.

hindoe uitvaart

Terug naar overzicht