Rouwkost – van cake naar kaviaar

7 januari 2016

Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Ook staan ze meer en meer in het teken van ‘het leven vieren’.  De eenvoudige plak cake met koffie lijkt daarmee op zijn retour en – zij het langzaam – te worden ingehaald door luxe hapjes en drankjes.

Bij alle begrafenissen door de tijd en culturen heen speelt eten een hoofdrol. De verklaring is simpel. Mensen komen vaak van heinde en verre om een afscheid bij te wonen en je kunt ze dan natuurlijk niet met lege maag naar huis sturen. Maar dat is zeker niet alles. Eten heeft in de eerste plaats de functie om rouwenden te troosten, uit hun isolement te halen en weer op te nemen in de gemeenschap. Dat was vroeger zo en in zekere zin nog steeds. Nabestaanden hebben behoefte aan een gezamenlijk ritueel om hun verlies met anderen te delen.

Vier het leven!
Tot voor kort gingen wij Nederlanders nogal zuinig om met het eten na uitvaarten. De koffie met cake is nog niet volledig uit beeld verdwenen. Maar dat lijkt in onze huidige, individualistische samenleving slechts een kwestie van tijd. Eten is een manier geworden om een geheel eigen invulling te geven aan een uitvaart. Nog niet zo heel lang geleden stonden begrafenissen in het teken van het begeleiden van de overledene naar de andere wereld. Tegenwoordig staat de herinnering aan de overleden persoon centraal. Uitvaarten krijgen hierdoor een steeds persoonlijker karakter. Steeds vaker worden er op begrafenissen dan ook luxe hapjes en drankjes geserveerd. Je onderstreept hiermee wat iemand voor zijn omgeving betekende. En het sluit volledig aan bij de huidige tendens dat het leven mag worden gevierd!

Culinair eerbetoon
Wie een persoonlijk accent wil geven aan een afscheid, serveert bij voorkeur hapjes waar de overledene iets mee had. Was de persoon in kwestie bij leven een levensgenieter? Dan kun je bijna niet meer aankomen met de geijkte koffie en cake. Tapas en een glas rode wijn zijn dan een gepaster alternatief. Ook in opmars zijn het chique duo oesters en champagne. Verder zijn sushi, garnalenpasteitjes en kreeft tegenwoordig helemaal in. Hoe luxer, hoe beter, lijkt het. Vanzelfsprekend is de wijze waarop men hieraan persoonlijk invulling geeft ook afhankelijk van de zwaarte van het afscheid en van wat er allemaal voor het overlijden is gebeurd.

Zelfgekozen locatie

Tegenwoordig is zo ongeveer alles mogelijk op het gebied van drank en spijs. Zo bieden cateraars speciale rouwarrangementen aan op locatie. Denk aan een afscheidsmoment in de kroeg, het theater, de voetbalkantine of andere plekken waar de overledene graag kwam. Ook thuiscatering is een serieuze optie. Bij uitvaarten is het belangrijk dat je goed bedenkt wat past bij de gelegenheid. Door de shocktoestand waarin nabestaanden verkeren, vergeten ze vaak te eten. Daarom zijn kleine, fijne hapjes die mensen in een hap kunnen opeten een geschikte keuze.

Tekst: toBe Magazine, Marianna Wesselink

Terug naar overzicht