Afscheid nemen zoals u dat wilt

Wanneer iemand is overleden zal onze uitvaartleider, afhankelijk van uw wensen, de overledene laten overbrengen naar de plek van opbaring. Dit is meestal thuis, of in het uitvaartcentrum van Barbara in Utrecht of Vleuten. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden in en om Utrecht, die u met ons kunt overleggen. Wij zullen u helpen bij het maken van de voor u geschikte keuze. U kunt hier verder kijken voor de meest voorkomende mogelijkheden.

Thuisopbaring

Wanneer u kiest voor een thuisopbaring, blijft de overledene tot aan de dag van de uitvaart in de vertrouwde huiselijke omgeving. Familie en nabestaanden kunnen zo in een vertrouwde omgeving afscheid nemen. Wij zorgen voor zaken die bij een thuisopbaring horen, zoals koelapparatuur. De verzorger van Barbara komt dagelijks langs om te kijken of de overledene er mooi bij ligt.

Bij Barbara

Wanneer u liever geen thuisopbaring doet, kunt u kiezen voor een opbaring in één van Barbara’s uitvaartcentra. Elke ontvangkamer is gekoppeld aan een opbaarkamer. De ontvangkamers zijn warm en huiselijk ingericht. Deze mogelijkheid is ook geschikt voor grotere groepen. U hoeft zich hierbij geen zorgen te maken over het bezoek, omdat wij de taak van gastheer of –vrouw op ons nemen.

Afscheidsuite

Wij beschikken ook over een aan ons uitvaartcentrum in Utrecht verbonden afscheidsuite, de Breughelsuite. Dit is een sfeervol ingerichte huiskamer met kitchenette waarin de toegankelijkheid van een thuisopbaring wordt gecombineerd met de voordelen van een opbaring in het uitvaartcentrum. U krijgt een sleutel waarmee u dag en nacht toegang heeft tot de afscheidsuite. Lees hier meer over de mogelijkheden van de afscheidsuite.

Combinatie van opbaarmogelijkheden

De bovengenoemde mogelijkheden kunnen ook gecombineerd worden. Uw keuze hangt af van de hoeveelheid mensen die u verwacht en uw woonsituatie. Twijfelt u? Barbara is er voor u, om u te helpen de juiste keuze te maken.

De verzorging

U kunt de laatste verzorging voor de overledene zelf doen. Wanneer u dit wenst zullen onze uitvaartverzorgers u daarbij begeleiden en/of helpen. Denk daarbij aan wassen, kleden, manicure, het haar doen, maar ook het aanbrengen van (lichte) make up. Deze mogelijkheden nemen we allemaal met u door, tijdens het regelgesprek.

Balseming

Soms is het aan te bevelen een lichte balseming, of thanatopraxie, toe te passen. Dit kan zowel bij u thuis als bij Barbara. De balseming zorgt ervoor dat het lichaam langer mooi blijft, meer kleur krijgt en niet koud wordt omdat koeling niet nodig is. Afhankelijk van verschillende factoren kan het lichaam 12 dagen opgebaard blijven. Dit is bijvoorbeeld fijn als er nabestaanden uit het buitenland moeten komen, en de uitvaart daardoor pas later kan plaatsvinden.