Om mij niet getreurd…

1 juli 2017

Als ik ‘s morgens de krant opensla, kijk ik als eerste naar de overlijdensadvertenties. Wellicht is dat beroepsdeformatie, maar overlijdensadvertenties hebben voor mij een bijzondere aantrekkingskracht. En ook op veel andere mensen. Wie is er overleden? Hoe oud was hij/zij?

Waarom lezen we persoonlijke rouwadvertenties van volstrekt vreemde mensen? Is het nieuwsgierigheid? Of toch de bevestiging van de enige zekerheid in het leven, dat ook wij er eens aan toe zijn? Hoe dan ook, het lezen van een rouwadvertentie levert veel informatie op, ook als je iemand niet kent. De overledene, zijn/haar familie, de eventuele werkrelatie en vrienden- en kennissenkring. Alles overzichtelijk bij elkaar. Waar iemand is verzorgd, de door de familie speciaal uitgesproken dank aan het verplegend personeel. Alles is mogelijk, soms zelfs een aanduiding van de doodsoorzaak. Heel even snuif je de geur op van het voorbije leven, dan is het voorgoed weg.

Maar altijd lees je het verdriet om het verlies tussen de regels door…..

God en religie zijn minder belangrijk geworden. Waar overlijdensberichten van gelovigen doorgaans bestonden uit passages uit de religieuze geschriften of liedboeken, kiest men nu  steeds meer voor een persoonlijke benadering. Door secularisering en individualisering zijn nabestaanden gaan experimenteren met andere, persoonlijker teksten. Er bestaat bijna geen gêne meer om een persoon te duiden en zo te benadrukken hoe hij of zij is geweest.

Regelmatig valt mijn oog op een advertentie die daardoor anders is. Bijzonder door een mooi gedicht, een passende song- of bijbel tekst. Opvallend omdat men er woordgrapjes inzet of kiest voor een andere interessante manier van kennisgeving. Wat denkt u bijvoorbeeld van “Tegen dit vonnis stond geen beroep open” (in een overlijdensadvertentie van een advocaat) of “Om mij niet getreurd, ook u komt aan de beurt”. Daardoor wordt de rouwadvertentie uniek en past de rouwadvertentie heel goed bij de overledene. En laat dat nu net de bedoeling zijn….

om mij niet getreurd

Terug naar overzicht