Dementievriendelijke uitvaart

13 februari 2019

Stel je voor dat je ouders ruim 50 jaar bij elkaar zijn. Je moeder, die een vorm van dementie heeft, wordt al een aantal jaar liefdevol verzorgd door je vader. Hij komt vervolgens heel plotseling te overlijden. Vragen als ‘Laten we moeder met dementie afscheid nemen?, ‘Kan m’n moeder mee naar de afscheidsviering?’, ‘Hoe kan ze afscheid nemen van mijn vader?’ komen dan onmiddellijk op.

Eén op de vijf mensen wordt geconfronteerd met dementie. Dit aantal zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen en daardoor zal dementie steeds meer deel gaan uitmaken van het leven van alledag. Dit betekent dat bij uitvaarten steeds vaker een nabestaande met dementie betrokken is: in Nederland groeit het aantal weduwen en weduwnaars met dementie jaarlijks met zo’n 4.500.

Als een nabestaande met dementie afscheid kan nemen en, eventueel op aangepaste wijze, aanwezig kan zijn bij de uitvaart, kan dit ‘dubbel verlies’ (en daarmee dubbel verdriet) voorkomen. Ze moeten immers hun dierbare missen én zouden dan ook nog geen afscheid kunnen nemen. Bestaat er eigenlijk zoiets als dementievriendelijke uitvaartverzorging?

In samenwerking met Alzheimer Nederland is er een training voor uitvaartbegeleiders ontwikkeld, deze is bekroond met het etiket ‘Samen dementievriendelijk’. Barbara Uitvaartverzorging vindt het belangrijk dat haar uitvaartbegeleiders over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, zodat de nabestaande met dementie op een zo goed mogelijke manier afscheid kan nemen en wordt betrokken bij de uitvaart. Momenteel zijn onze uitvaartbegeleiders Mariëtte van der Schoor en Claudia ter Wal officieel als dementievriendelijke uitvaartverzorger gecertificeerd en leveren daarmee een bijdrage aan de acceptatie van deze ziekte. Zij gaan met familieleden open en creatief op zoek naar de mogelijkheden. Want na een leven lang samen te zijn geweest, is het waardevol dat ook het afscheid samen kan worden genomen.

Wilt u meer weten over dementievriendelijke uitvaartverzorging, heeft u vragen of wilt u weten wat Mariëtte en Claudia namens Barbara Uitvaartverzorging voor u kunnen betekenen, neem dan gerust contact met ons op: 030-2966666 of info@barbarauitvaart.nl.

Dementievriendelijke uitvaartverzorger

Terug naar overzicht