De oud-maar-niet-dood-club

1 januari 2018

De tv-serie Hendrik Groen is een laaiend succes. Een vriendenclub  ontworstelt zich aan de geraniums en de kinderachtige regels van hun grauwe bejaardenhuis. En Hendrik Groen, de krasse hoofdpersoon, is plots een nieuwe tv-held. Staan de personages van tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen symbool voor een nieuwe generatie ouderen?

Hendrik Groen staat niet op zichzelf. Tal van echte en fictieve helden zijn niet meer piep. Om maar eens iemand te noemen: Neelie Kroes, de super kwieke 76-jarige ex-eurocommissaris die zich voor start-ups opwerpt. En Allan Karlsson, de hoofdpersoon/crimineel uit de internationale bestseller “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” die ook op de vlucht sloeg voor het bejaardenhuis.

En zo iemand als presentator Peter de Bie (67) van de TROS Nieuwsshow die het gewoon vertikt om met pensioen te gaan? En dan hebben we het nog niet gehad over die presentatoren en sterren, die bij andere omroepen waren afgedankt en bij ouderenomroep MAX opnieuw carrière hebben gemaakt.

Dat er steeds meer rolmodellen-op-leeftijd zijn heeft vooral te maken met het simpele demografische gegeven dat er gewoon meer ouderen zijn. Vanaf 2019 bestaat de helft van de volwassen bevolking namelijk uit 50-plussers.

Al die ouderen leven bovendien langer: ze zijn nu net zo lang ‘pensioengerechtigd’ als jeugdig. Bedenkt u maar eens wat u allemaal tussen uw geboorte en uw twintigste hebt kunnen doen….

De ouderen van nu blijven ook langer fit en zelfstandig. En omdat ze langer zelfstandig zijn, zijn ze ‘zichtbaarder’. Vroeger gingen ouderen naar het verzorgingshuis en verdwenen uit de actieve samenleving. Nu zijn vrijwel alle ouderen na hun pensioen nog volop bezig, als bijvoorbeeld vrijwilliger, oppas voor de kleinkinderen of coach.

Bovendien stellen de ouderen van nu zich ook anders op dan hun ouders. Er is een groot verschil tussen de babyboomgeneratie die nu de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en de generatie daarvoor. De babyboomers hebben meer geld, zijn gewend hun eigen keuzes te maken en zijn hartstikke mondig.

Bent u ook zo’n actieve babyboomer, die zijn eigen keuzes maakt? Die ook zelf bepaalt hoe zijn of haar uitvaart eruit gaat zien en daar zelf voor betaalt? Dan zou de Waardevaste Uitvaart van Barbara Uitvaartverzorging iets voor u kunnen zijn: u regelt en betaalt uw begrafenis of crematie vooraf. Uw uitvaart is dan geheel volgens uw wensen en u bespaart uw kinderen de kosten van uw uitvaart.

hendrik-groen

 

Terug naar overzicht